Contact: Wijkcentrum Ons Eigen Huis

Mussenhage 2

8011 BH  Zwolle

Telefoon :  038 - 421 31 20

E-mail : redactie@kamperpoort.nl

Volg Ons

HomeActiviteiten Ons Eigen HuisNieuwsGebeurtenissenWijkcentrum Ons Eigen HuisWijkstichting STRIKJeugd- en JongerenwerkBewonersbedrijfZorg en WelzijnWijkkrant KamperpoorterLinksContact

Ik Kom Uut Zwolle, Vette Pech !

Horror in de “Jordaan van Zwolle”

Hun droom is om heel Zwolle te laten schrikken. Utopisch of harde realiteit? Om alvast in de sfeer te komen gaat vrijdagavond 31 oktober de klok op ‘scream’ in de Kamperpoort. Naar Amerikaans voorbeeld want Holloween zit in het bloed van José van Klooster (42) en Daisy van de Wetering (26).  Ons advies moeders, houd uw kinderen thuis!

Een gokje , José en Daisy zijn eigenlijk hele aardige vrouwen die één keer per jaar …….
“Gek willen doen want dat is onze ‘zieke’ geest. Maar zonder dollen, de wijk kent een stichting Strik; letters die staan voor Stichting Recreatieve Initiatieven Kamperpoort. Zes jaar geleden werd  die stichting nieuw leven ingeblazen door het oppakken van diverse activiteiten. Daar stond de wijk ook bekend om. Een levendige buurt waar van alles georganiseerd wordt.Van Jeugdland en zomerkampen tot Sinterklaasfeest en Kerstactiviteiten. Maar ook een echte Vrouwen Verwendag,
Zelfs een heuse depressiedag. Halloween is ons dingetje waar wij vier jaar geleden mee zijn gestart. Die eerste keer hadden wij de beschikking over een zaaltje in het wijkcentrum en een tuintje. We liepen een korte maar succesvolle route. Dat smaakte duidelijk naar meer. Inmiddels wordt dit onze vierde keer. Grootser van opzet, compleet met een promotie-filmpje en medewerking van tientallen vrijwilligers” Want, aan medewerking geen gebrek in de wijk ? “Dat typeert deze wijk, leuke initiatieven worden massaal ondersteund.
Het Haloween-thema voor dit jaar is ‘freaky holidays’.
De film is klaar en ziet er heel professioneel uit. Vrijdag 31 oktober is deze film voor het eerst te zien in het wijkcentrum. Later waarschijnlijk ook op You Tube.

Het is onze droom dat Halloween
in meerdere Zwolse straten wordt gevierd. In de Kamperpoort lukt het, dus waarom dan niet in alle Zwolse wijken? In Raalte woont een Amerikaan die met veel succes in zijn  woonplaats Halloween organiseert. Gewoon de mensen laten schrikken.
Meer niet want aanraken bijvoor-
beeld, dat mag niet. En, waar of niet waar, maar negen maanden na Halloween is er geen babyboom in de Kamperpoort.”
Zijn jullie ook echte Kamperpoorters?
“Ik (Daisy) ben een echte Kamperpoorter en dus een geboren en getogen Blauwvinger. Ik woon hier mijn hele leven al. Dit is mijn thuis en trouwens, ik ben ook nog thuiswonend.
Dat ons-kent-ons gevoel doet mij
goed. Ga ik de Kamperpoorterbrug
over dan ben ik thuis. En eenmaal thuis, dan wordt er bij ons aan de keukentafel regelmatig over wijkaangelegenheden gesproken. Daarnaast heb ik nog een andere ‘thuisliefde’: PEC Zwolle. Samen met  mijn pa ben ik altijd aanwezig bij de thuiswedstrijden van de club. José: op mijn 18e ben ik van mijn geboorteplaats Soest naar Zwolle verhuisd om hier te gaan studeren. Ik heb in veel Zwolse wijken gewoond, maar de Kamperpoort, waar ik ruim zeven jaar heb gewoond en waar ik mijn man heb leren kennen, is voor mij de Wijk. Doordat deze wijk op de schop ging kregen wij een woning in Dieze aangeboden. Ook daar woon

ik met plezier maar toch blijft de Kamperpoort aan mij trekken. Daisy zegt wel eens ‘wat ik mis, dat heeft zij. Daar raakt ze eigenlijk de kern van het gevoel. Saamhorigheid, vertel…….
“Het is voor iedereen en voor alles.Dat geldt ook voor onze Halloween. Iedereen mag en kan meedoen. Het feit dat er zoveel vrijwilligers hun steentje bijdragen zegt genoeg. Er zijn in deze wijk activiteiten voor iedereen die zich verbonden voelt met deze wijk. Of je hier nu wel of niet woont. Dat is de saamhorigheid die het wonen in deze wijk zo prettig maakt.” De wijk wordt door sommigen vergeleken met de Amsterdamse Jordaan.
Klopt dat beeld?
“Ja, best wel voor zover wij dat kunnen beoordelen. Hier is respect, een gemêleerde bevolking en men heeft oog voor elkaar. Bijvoorbeeld als de buren slecht ter been zijn dan wordt er voor hen gezorgd. Boodschapje doen,

af en toe een potje  koken.
Tradities kenmerken de wijk. Het rolpatroon bijvoorbeeld; sommige moeders werken buitenshuis maar als de kinderen uit school komen is moeder wel thuis. Martin Ekkel, een wijkbewoner, zei eens: dat typische beeld van een bewoner van de Kamperpoort die buiten voor zijn huis een biertje drinkt, dat verdwijnt echt niet. Maar mensen met  een glaasje wijn horen straks ook in dat straatbeeld thuis.
Dat is de realiteit.
En Zwolle, vette pech dat jullie hier wonen?
“Wij wonen hier met zoveel plezier dat het juist een geluk is om in Zwolle te wonen. Hier weggaan?
Nooit en dat geldt voor ons beiden.”
Vrijdag 31 oktober 2014: Halloween in de Kamperpoort.

Door Peter de Jong uit de Swollenaer

Wat gaat er schuil achter de lieve gezichten van José en Daisy